C-Job lunchlezing 17-11-2020: Accelerated concept design

Dinsdag 17 november gaf Jelle van de Ridder een online lunchlezing over Accelerated Concept Design (ACD) van C-Job Naval Architects. Bij de lezing waren 20 studenten van de opleiding maritieme techniek aanwezig die hun lunch opgaven om kennis te nemen van ACD en geïnspireerd te worden door Jelle. Hij is oud-bestuurslid van het UNFC en is als R&D engineer bij C-Job verantwoordelijk voor de ontwikkeling en implementatie van de ACD tool .

Met ACD worden delen van het conceptontwerp geautomatiseerd. De tool berekent honderden variaties van een scheepsontwerp door en komt daardoor idealiter op concepten die de scheepsbouwkundig ingenieur zelf niet bedacht zou hebben. ACD is daardoor een ware toevoeging voor het uiteindelijke scheepsontwerp.

In het programma blijven alleen de beste concepten over. De concepten die niet voldoen aan de gestelde klanteisen, regelgeving en andere criteria ‘vallen af’. De optimalisatiedoelen kunnen door de ingenieur worden bepaald, vaak met als gevolg een schip met een gunstige return on investment voor de scheepseigenaar. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan door de kapitale kosten en operationele kosten tegenover elkaar af te zetten. Simpel gezegd is dit bijvoorbeeld staalgewicht tegenover weerstand. Het gewicht heeft grote invloed op de initiële bouwkosten en de weerstand van het schip beïnvloedt de operationele kosten door het brandstofverbruik. Rompweerstand en staalgewicht zijn soms conflicterende doelen, maar met ACD kan het beste van twee werelden worden gevonden: een pareto-optimaal scheepsontwerp.