Algemene informatie over de Bikkeltocht

Al 28 edities lang organiseren wij de Bikkeltocht. Dit is een groot zeilevenement wat altijd (mits het weer het toelaat) in het derde weekend van oktober plaatsvindt. De bikkeltocht is een zeiltocht van ruim 70 kilometer lang welke gehouden wordt op de Friese meren met maar 1 vaste regel, alleen voortgedreven op wind en spierkracht.

De deelnemers mogen de polyvalk volledig aanpassen, mits de voortstuwing maar wind of spierkracht is. Er worden ieder jaar weer nieuwe en nog innovatievere oplossingen bedacht. Waar het ooit begon met een spinnaker, zijn er ook masten verlengd of een boegspriet gemaakt. In de edities met minder wind, zoals die van 2018, worden er speciale roeiconstructies gecreëerd. Dit maakt wel een deelnemend team, een winnend team.

Voorafgaand aan het evenement is er een kleine pre-party op de Rakkenpolle, het starteiland nabij Heeg. Op de Rakkenpolle verzamelen alle teams bij een groot kampvuur en worden er briefings gehouden. Hier klinkt dan ook om 23:00 het startschot, waarna alle teams vertrekken. Tijdens de tocht zijn er verschillende checkpoints waar alle deelnemers iets te drinken en/of te eten krijgen om de verloren calorieën aan te vullen.
Na de tocht is er een bescheiden feestje op de Rakkenpolle en is er de mogelijkheid tot overnachting voor de echte bikkels. Zodra het feestje is afgelopen op de Rakkenpolle wordt de echte afterparty doorgetrokken in ‘d Ald Wal in Heeg.

Om de sfeer van de Bikkeltocht ook in Rotterdam voort te zetten, organiseren wij binnen 2 maanden na de Bikkeltocht nog een BikkeltochtBorrel in Rotterdam. Hier zijn alle deelnemers van harte welkom en worden ook de bokalen uitgereikt aan het desbetreffende team.

Bikkeltocht 2019

De 29ste Bikkeltocht zal van start gaan op vrijdag 18 oktober 2019 en zaterdag 20 oktober 2019 zal bekend zijn wie de tocht als eerste heeft doorkruist, door weer en wind. Voor de echte bikkels is in de nacht van zaterdag 20 oktober nog een afterparty in ‘d Ald Wal, er kan tevens optioneel tegen betaling een overnachting bijgeboekt worden in de StayOkay. Hier kan in de nacht van 20 oktober geslapen worden en ben je zondagochtend voorzien van ontbijt.

Een team bestaat uit 3 tot 5 personen welke de tocht afleggen in één polyvalk. Bij inschrijving is het dan ook belangrijk dat men zich per team inschrijft, anders kan de inschrijving niet geaccepteerd worden door de organisatie. Gelieve dan ook de betaling in 1x te voldoen.

Inschrijven voor de 29ste Bikkeltocht kan via de webshop.

Voor meer informatie over de Bikkeltocht kan contact worden opgenomen via onderstaand mailadres of houdt de social media in de gaten!