Op donderdag 7 maart zijn we met een delegatie van 18 scheepsbouwers tijdens de tweedaagse excursie in de bus gestapt richting het “Hoge Noorden”. Hier hebben wij 3 maritieme bedrijven bezocht, Feadship Makkum, Royal Bodewes en DEKC Maritime.

Nadat we verzameld waren in Rotterdam, vertrokken we richting Makkum. Makkum zie je van afstand al liggen door de immens grote bouwhal die daar staat van Feadship. In deze hal kunnen megajachten gebouwd worden tot wel 120 meter! Hier hebben wij een rondleiding en een presentatie gekregen om een indruk te krijgen van de werkwijze van Feadship Makkum.

Einde van de middag zijn we vanuit Makkum richting het hostel in hartje Groningen gereden. Nadat we in een veel te krappe parkeergarage hadden geparkeerd, hebben we met zijn allen een pizza gegeten in de stad en nog even gekeken of Groningen gezelliger is dan Rotterdam.

De volgende ochtend zijn we weer topfit in de busjes gestapt richting Royal Bodewes in Hoogezand. Hier had onze oud voorzitter, Gerhard Drenth, een presentatie voor ons klaarstaan en een heerlijk bakje koffie. Vervolgens hebben we een rondleiding over de werf en over de Tasman gekregen. Na deze interessante rondleiding hebben we plenair afgesloten op het kantoor middels een lunch.

Toen de magen gevuld waren zijn we vertrokken richting DEKC Maritime, hier hebben we een presentatie over de werkwijze van DEKC gekregen en hebben we vervolgens met de opgedane kennis een casestudy gedaan. Ieder groepje heeft een businesscase gemaakt voor een elektrische veerpont tussen Stavoren en Enkhuizen en dit vervolgens gepitcht onder het genot van een koude goudgele rakker. Aan het einde van de middag zijn we weer begonnen aan de terugreis richting Rotterdam. We kunnen van een zeer geslaagde meerdaagse excursie spreken!